На този ден Българската православна църква чества паметта на Свети Георги Победоносец – мъченик за

...
На този ден Българската православна църква чества паметта на Свети Георги Победоносец – мъченик за
Коментари Харесай

Гергьовден е: Ден на храбростта и българската армия

На този ден Българската православна църква чества паметта на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската религия, обичайно възприеман като светец-воин и светец-покровител на разнообразни военни класи и асистент във войните.

Датата е избрана в Новоюлианския календар, с разположението си според Грегорианското летоброене, към началото на ХХ век, до момента в който в страните, в които се е запазила традицията, обвързвана с Юлианския календар (например Обединеното кралство), датата нормално е 23 април - денят, на който се счита, че е бил обезглавен по заповед на древноримския император Диоклециан, само че от време на време, за несъвпадение с празненствата по Великден, бива местена. Освен това на доста места има и втора дата, обвързвана с установяването на култа към светеца на локална почва.

Тъй като Георги Победоносец е възприеман като светец и в исляма, и заради близостта или общия генезис с християнските общности, денят се чества ненапълно и от мюсюлманите.

Ден на храбростта



На 6 май честваме още Деня на храбростта и българската войска. Неговото честване стартира по времето на княз Александръ Батенберг, който издава декрет на 9 януари 1880 година, с който постановява честването на празника. 

В самото начало празникът се отбелязва несъмнено непретенциозно. Церемонията включва панихида в гарнизоните, поздравления и обяд за кавалерите на ордена " За смелост “ и лимитирани военни паради, най-вече в София.

Съвременният празник започва  пред паметника на Незнайния воин в София, където патриархът или различен представител на висшия клир на Българската православна черква отслужва панихида за починалите военнослужещи, молебен за живите и празничен водосвет на бойните флагове и знамената-светини. Поднасят се венци и цветя в памет на падналите в пердах бойци.

След това стартира самият церемониал. Той се приема от висшия главнокомандващ на българската войска - президентът на Република България. 

По време на парада, при осъществяването на Националния химн се създават и артилерийски салюти.

Ще бъдат демонстрирани сухопътната и военно-въздушната техника на армията

Имен ден честват : Георги, Генчо, Гергана, Гергина, Гинка, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Габриела, Габриел
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР